Uzungöl ve Sera Gölü alarm veriyor

Trabzon’un Çaykara ilçesinde yerli-yabancı binlerce turistin uğrak yeri olan Uzungöl ile Akçaabat ilçesinde doğal güzelliğiyle öne çıkan tabiat parkı Sera Gölü, küresel iklim krizinin etkilerinden nasibini aldı.

Tabiat harikası turizm göllerinde son yıllarda su seviyesi azalırken, göl tabanlarında ise kirliliğin yanında tortu taşınımı, çamur ve yosunlaşma arttı.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş “Göllerin ömürlerini tamamlanmasında 3 temel faktör var. Bunlardan bir tanesi göle giren sedimentlerin zaman içerisinde artıp gölü sığlaştırması. Diğeri, buharlaşma. Bir diğer faktör de insanların çevreye verdiği önem. Trabzon’un da 2 gölü öne çıkıyor. Bunlardan biri Sera Gölü, diğeri de Uzungöl. Bu göller artık alarm vermeye başladı. Yani sığlaşıyor, kirleniyor ve ömürlerinin artık bitme noktasına geldiğini bize gösteriyor” dedi.

“ANA FAKTÖR İKLİM DEĞİŞİMİ”

Göllerin ömürlerinin tükenmesini iklim değişimiyle ilişkilendiren Prof. Dr. Bektaş, “Göller de tıpkı insanlar gibi doğar, gelişir ve ölür. Bu iki gölün şu anda ölüme doğru gidişatı vardır. Bu göllerin ömürlerini uzatmak için birtakım önlemler alıyoruz. Bunların başında dip taraması geliyor. Yani sığlaşan gölü, dolan gölü ne yapıyoruz? Zaman zaman taramayla oradaki balçıkları, kumları, çakılları çekip alıyoruz ve gölün derinleşmesine neden oluyor. Setler de koyarak dereye daha fazla sedimanın girmesini önlemeye çalışıyoruz. Bu iki gölün ömürlerinin hızlıca tükenmesinde ana faktör nedir derseniz, Trabzon ikliminin değişimidir” diye konuştu.

Trabzon’un iklim değişimine dair veriler de paylaşan Prof. Dr. Bektaş, “Son 50 yıla baktığımız zaman Trabzon’da sıcaklığın önemli bir şekilde arttığını görüyoruz. Yine buna bağlı olarak da yağışın az çok arttığını görüyoruz. Bu 2 temel faktör Trabzon’un veya çevresinin yarı tropikal bir iklime dönüştüğünü gösteriyor. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında sel ve heyelanların artmasına neden oluyor. Netice itibarıyla göllerin ölüme doğru gidişatını hızlandıran temel faktör ne oluyor? Doğu Karadeniz Bölgesi’nin iklim değişimi oluyor” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x